kayseri.net.tr
İrfan SETENCİ

İrfan SETENCİ

İrfan SETENCİ

DUA NASIL OLMALI

28 Haziran 2021 - 23:30 - Güncelleme: 10 Temmuz 2021 - 17:56

DUA NASIL OLMALI

    Dua, dini ıstılahta, "insanın tüm benliğiyle Allah'a yönelerek maddi ve manevi isteklerini ona arzetmesi demektir. Ondan istemesi, O'nu yardıma çağırmasıdır.
Dua edilecek makam 'Ulûhiyet' makamıdır. Allah'tan başka ilah olmadığına göre ve tek ilah Allah olduğuna göre dua yalnızca Allah'tan istemektir.
    Namazlarımızın her rekatında Fâtihâ Sûresini okuyup "iyyâke na'budu ve iyyâke nestaıyn" (yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz) demekle bu hakikati tekrar eder dururuz.
    Allah'ın bize en çok tekrar ettirdiği imânî hakikat budur. Bu tekrarların maksadı bu hakikati kalbimize sindirmek ve duamızda gönlümüzü, yüzümüzü, elimizi başkasına açmamayı öğretmektir. Çünkü dua ibadetin özüdür. İbadetin özü de Allah'a sunulur.
Allah'tan başkasına yönelmeyen mümin kulun, aklına ve gönlüne dokunan dua ile maneviyatı yükselir.
    Kalben ihlâsla, aklen idrakle Allah'a yönelen mümin ihlaslı kalp ile salih amellere yöneldiğinde birbirini besleyen maddi ve manevi iyileşmeler olur. Bu iyileşmelerin hızlı ve devamlı olması için de yaptığı dualar ile Allah'tan yardım dilenir.
Allah kuluna kâfidir, O ne güzel vekildir.[1]

"Kullarım sana, beni sorduğunda (söyle onlara):
Ben çok yakınım.  Bana dua ettiği vakit dua edenin duasına karşılık veririm. O halde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar."[2]
KALİTELİ MÜMİN KİTABIMDAN (sf.109)
 
[1] Âl-i İmrân Sûresi 3/173
[2] Bakara Sûresi 2/186

Bu yazı 936 defa okunmuştur.
google.com, pub-6021907135009533, DIRECT, f08c47fec0942fa0