kayseri.net.tr
İrfan SETENCİ

İrfan SETENCİ

İrfan SETENCİ

Kaliteli Mümin Olacak Çocuk

15 Mart 2021 - 00:15 - Güncelleme: 10 Nisan 2021 - 03:46

Kaliteli Mümin Olacak Çocuk

                                             

Ey yavrucuğum! Sen bize Allah'ın emaneti, gözümüzün aydınlığı, gönlümüzün köşesinde saklayıp esirgediğimiz biricik misafirimiz, en tatlı gönül hazinemizsin.
   
Ey göz bebeğim! Allah, bizleri de dünyaya bir çocuk olarak getirdi. Bizim size nasihat etmemizin sebebi, sizden önce gelmiş olup da sizin bilmediklerinizi öğrenmiş olmamızdır. Sizi tuzaklardan, kötülerden ve kötülüklerden esirgememiz, bu bildiklerimiz sebebiyledir. Bizi de esirgeyen, uyaran büyüklerimiz oldu ve keşke daha çok uyarılsak, daha iyiye teşvik edilseydik. İyilerle yaşasak, yaşatılsaydık. Çok geç öğrendiklerimizi keşke çok daha erken öğretenlerimiz olsaydı.
Küçüklere şefkatli olmak ve büyüklere saygılı davranmak Allah'ın emirlerindendir. İyilikleri yaygınlaştırmak ve kötülükleri önlemek de öyle. Nasihatlerin hepsi, bu şefkat sebebiyle ve Allah'ın bu emrine uymak için yapılır.
Allah bizleri cennetine koymadan önce hangimizin daha iyi işlerle uğraşacağını sınamak için dünya sınavına sokmuştur. Bu sınavda ilk yapmamız gereken, kendimizi Allah'a iman etmiş, peygamberimizin öğrettiği emir ve yasaklara uymayı kabul etmiş kul olarak tanımlamaktır. Yani sınav kâğıdımızın başına kimlik numaramızı yazdığımız gibi önce kalbimize "Eşhedü en lâ ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu" yazmamız gerekmektedir. Bütün sınav sonuçlarımız kalp arşivinde birikecektir. Kalbimiz, bu iman sözcüğünü içine hapsettikten sonra sımsıkı saklayacak ve asla dışarı bırakmayacak, iyilikleri işlerken, kötülüklerden sakınırken ve kötülükleri önlerken bu kimliğimizle sevaplar kazanacağız.
Allah nimetlerini, insanlara fazlasıyla yetecek kadar yaratmış ve bunları helal kılmıştır. "Helal olanlardan yiyin, için, israf etmeyin, yoksullara da verin, haddi aşmayın" buyurmuştur. Helallere benzeyen fakat haram kılınan başka nimetler de vardır ki zor imtihan bunlarladır.
Allah bizden helal olan nimetleri kullanmamızı istemektedir. Bir de, haram olanlara el uzatmamamız gerektiğini bildirmektedir.
Kul hata ile veya kasten bir günah işler de pişman olursa, Allah tövbe etme ve iyiliğe tekrar dönme imkânı da vermiştir. Allah, bir daha günaha dönmemek üzere yapılan tövbeleri kabul eder.
Ey gönül köşesi! Sen beyaz bir sayfasın. Tövbe etmek, yanlış yazılanlar için silgi kullanmak gibidir. Hatalar silinir fakat sayfalar eski beyazlığına kavuşamaz. Elbiseler kirlenir, yıkanır fakat temizlik aynı zamanda eskitmektir. Bu yüzden hata etmeme ve sayfaları kirletmeme titizliğinde yaşamamız gerekir.
Allah kendisine itaat eden kullarının işlerini kolaylaştırır. Allah'a yapılan ibadetler kulu kötülüklerden alıkoyar. Kalpler Allah'ı anmakla, O'nun yolunda olmakla huzura kavuşur.[1]
Ey küçüğüm! Sen büyük bir hazinesin. Sen bizden sonraki nesilleri yetiştirecek insansın. Sen imanlı, ahlâklı, kaliteli bir mümin olursan insanlık insaniyet kazanacak. İnsanlar hor ve hakir olmayacak. İyilere imren, iyilerden ol; kötülere acı, onlardan uzak dur. Sen kendini yetiştirdikten sonra bir aile, bir toplum seninle kıymet kazanacak. Rabbimden sana da bizlere de iyilerle yaşamayı, iyiliklere muvaffak olmayı ve cennette buluşmayı diliyorum.
Ey gözümüzün aydınlığı! Sen doğarken ağladın, herkes güldü sevindi, mürüvvet saydık seni; öyle yaşa öyle bir mürüvvet ol ki insanlığa, sen ölürken herkesler üzülsün, ağlasın, sen gül.
KALİTELİ MÜMİN KİTABIMDAN
 
[1] Ra'd Sûresi 13/28

Bu yazı 775 defa okunmuştur.
google.com, pub-6021907135009533, DIRECT, f08c47fec0942fa0