kayseri.net.tr
Erdem BALCI

Erdem BALCI

Erdemli Köşe

Çalışmadan Deneyim Sahibi Olunmaz!

14 Aralık 2020 - 19:47

İş yaşamında deneyim vazgeçilmez bir unsurdur. Çalışmak ta bir erdemdir katkıda bulunmaktır: birey olarak aileye, topluma, devlete hizmet etmektir. Taşı sıksan suyunu çıkarırsın, taşı sıksam suyunu çıkarırım şeklinde söylenir. Kimi işi temelden öğrenip meslek sahibi olursunuz klasik usuldür kimi zamanda liseden üniversite okuyup temel i teoriyi  öğrenip iş stajında kendinizi yetiştirdikten okuduktan sonra iş sahibi olursunuz bir 2.usulde budur.3.usul ise eğitiminiz olsun olmasın torpildir. Bu torpil olayında siyaset ve para menfaat dahil her şey döner .Hakkıyla edinilmiş meslek varken haksız yolla meslek edinmek buradan hepsine diyorum kimin kim de hakkı varsa Türkiye de a dan z ye çıksın, işsizliğin ne demek olduğunu yakınlarının kendilerinin başlarına gelince anlasınlar.
 
 
Şimdi gelelim deneyimli deneyimsiz işsiz, diplomalı işsizlik konusuna. Sosyal medyada da yazdım bu konu her sefer haber olur bloglarda forumlarda millet yazar ama yazanların ve haber yapanların bu durumu yaşayanların haricinde hiçbirşey geniş kapsamlı yapılmaz: ne bir program ne bir proje. Diplomalı işsizlik oranınız olmuş %27 ve ele avuca sığar hiçbirşey yok. Gençlerin yaşı olmuş 35-36.
 
Ah bu gençler hep cafelerde orda burada cirit attı değil mi?!Üniversite de hiç kitap yüzü görmedi, o vize final bütlere saçmalayarak para vermeyerek (emek vermeyerek okudular) girdi değil mi açığı örgünü?!Kendilerini üniversite ve sonrasında geliştirmediler değil mi?!
 
Üniversite 4 yıl veya 5 yıl. Adam bu şekilde okuyor okuduğu bölüme göre farklı alanlarda çalışmak istiyor devlet ve özel sektörde. Kişi  Özel sektörde çalışmak istiyor ne oluyorsa burada oluyor dananın kuyruğu kopuyor hem de iyi kopuyor. Kişi 4-5 sene okuduktan sonra kurum sınavlarına ve mesleki sınav ve kurslara hazırlanıyor bu evet biraz zaman alıyor(4-5 yıl maksimum –minimum 2 yıl) bu durum böyle olunca deneyim süresi stajın haricinde sıkıntı oluyor ve iş özelde bulunamıyor devlet de yaş sınırı var o ayrı bir sıkıntı ve sonuç işsizlik. İşveren insan kaynakları anlamında değil ama empati noktasında kendisini iş arayan diplomalı işsizin yerine koymayarak deneyim diyor e kardeşim çalışmadan nasıl deneyim sahibi olacak bu diplomalı işsizler. Eğitim lisans kurslar cabası.
 
Diplomalı işsizlerde üniversite bölüm alan: İş bulamayan iş bulması zor olan bölümler. Katılanlar olur katılmayanlar olur saygı duyarım ama sonuç böyle. Ya üniversiteler açılmasın ya da diplomalı işsizlik deneyim yaş sınırı gibi faktörler önlensin o zaman.
 
İibf-Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası İlişkiler
Sbf-Siyasal Bilgiler, Siyaset Bilimi
İletişim-Radyo Tv Sinema, Gazetecilik
Fen Edebiyat
Klasik Arkeoloji
Tiyatro ve Dramaturji…gibi pek çok bölüm.
Çalışmadan deneyim sahibi olunmaz fırsat vereceksiniz ki deneyim sahibi olunacak aileye topluma devlete katkı sunulacak.

 

Bu yazı 291 defa okunmuştur.
google.com, pub-6021907135009533, DIRECT, f08c47fec0942fa0