kayseri.net.tr
Erdem BALCI

Erdem BALCI

Erdemli Köşe

Sistem,Sistemin Tanımı ve İşlemesi

30 Mayıs 2021 - 17:09 - Güncelleme: 30 Mayıs 2021 - 18:07


Sistemin tanımı farklı alan ve dallarda tanımlanmış bu tanımlamaya göre işlerlik kazanmış kendi yol yöntemlerine göre gelişen olgular olarak tanımlayabiliriz.
 
Bir sistem doğru kurulmuşsa işlenebilirliği neden sonuç ve diğer bileşenlerle sorgulanabiliyorsa rahat bir şekilde çalışır. Sistemin işlenebilir olması benim bahsedeceğim şekilde bunun içinde siyasetin felsefenin hukukun sosyolojinin dinin tarihin coğrafyanın psikolojinin savunma ve güvenliğin iktisattın içinde bulunulan konjonktüre diğer etkenlere bağlı düzenli çalışıp çalışmamasıdır. Eğer herhangibi bir ülkede sistem düzenli çalışmıyorsa çalışamıyorsa mutlaka sistemsel bir tıkanıklık mevcuttur. Bu tıkanıklığın sebebi tanımı çözümü süratle yapılmalıdır ki var olan sistemde veya yeni yaratılacak yaratılan sistemde zincirleme tıkanıklık olmasın sürekli akış çalışma olsun.

      Bir Ülkede Sistem Oluşması Çalışması
 
Herhangibi bir ülkede sistem oluşması ve çalışması için öncelikle benim tanımlayacağım unsurların olması lazım:
*Sistemin tanımı uygulanabilirliği
*Sistemin devlet geneli resmi ve sivil şeklinde ikiye ayrılıp kendini içinde gruplanması
*Sistemin işlemesi için o günün şartlarındaki konjonktürel durumlara ve bugünün şartlarındaki konjonktürel durumlara uygun yapıda olması
*Sistemin kendi içerisinde çalışırken alternatif ve dinç olması hızlı olması aksamaya izin vermemesi
*Sistemin değişik alan ve dallardaki fonksiyonun siyaset felsefe hukuk sosyoloji din tarih coğrafya psikoloji savunma güvenlik gibi pek çok alanda resmi sivil tanımın oturması anlaşılması. Sistemin bu sayılan alanlara daha fazlasına müsait olması işlerlik potansiyelinin yüksek olması.

Bir Ülkede Sistemin Tıkanması ve Çözümü
 
Sistemin tıkanması ve tıkanıyor olması demek bana göre bir devlet için işlerlik o bildiğimiz döngü her anlamda tıkanıyor ya da tıkanmak üzere demektir. Bu da ülkede çeşitli problemlere yol açar bunun çözümünün bulunması gerekir.
Çözüm için ülkede tanımlanabilen sistemde tıkanıklık varsa ve tekse çözüm kolay bulunur ama tanımlanmayan ve devlet ve sivilde tıkanıklık varsa gruplandırma demiştim(Sistemin devlet geneli resmi ve sivil şeklinde ikiye ayrılıp kendini içinde gruplanması) sıkıntı büyüktür çözümü çetindir.Bir ülkedeki sistem oluşmuşsa bunu korumak işlerliğini sağlamak geliştirmek en güzel çözümdür. Sistem içerisindeki tanımlamalarda sıkıntı varsa bunları içinde bulunulan çağın konjonktürüne göre değiştirmek şarttır. Soru sormak araştırma yapmak neden sonuç bazlı düşünmek sistemin düzenli çalışmasını sağlar. Tanımı ve uygulanabilirliği doğru yer zaman mekanizmada yapmak da bir çözüm yoludur. Var olan yerde burası çok çok önemli işyeri okul büro ev ev halkı birey şirket holding ceo girişimci iş adamı kadını devlet özel sektör çeşitli yukarıda paragraflarda saydığım alanlar olabilir sistemin nasıl çalıştığını iç işleyişini bilmek öğrenmek esastır.
 
Sistemin Sorgulanması
 
Gelişen dönüşüm geçiren 21.Yüzyıl dünyasında sistemin sorgulanması sistemlerin sorgulanması sistemin işleyişi akış hızı bakımından önemlidir. Bulunduğumuz her yerde her şey için her sistem için bir soru sorma sorgulama eleştiri değişim yapılmalıdır. Yeni sistem tanımlamaları üretilmeli hayata geçirilmelidir. Sistemin sistemlerin çalışmasını iç işleyişini cevabı gelecek şekilde soru zinciriyle sorgulamalı. Cevabı gelmeyecek bir soru sorgu önem arz etmeyecektir. Sistemin sistemlerin sorgulanmasında da soru sorgu ortamının oluşup işlemesi işlememesi başka bir boyut olup zincirleme önem arz eder.
Sistemin sitemlerin kuralına uygun şekilde sorgulanması ilgili sistem ve sistemler hakkında sonuç getirici sorular sorulması hiçbir kimseye zarar getirmez yarar getirir. Hiç var olan sistemi bulunduğumuz alanlara dallara yere göre sorguladık mı acaba? Peki  var olan sistemin sistemlerin yararı zararı… Bu sistemi sistemleri nasıl geliştirebilirim? Benim durum ve konumum nedir? Ne olacak gibi soru ve sorgulamalarda bulunduk mu?
Sistemin Sistemlerin Sorgulanmasını Kim Yapar? Kime Yararı Olur?
 
Öncelikle sistemlerin sorgulanması ve önceki aşaması yani oluşumu vardır. Oluşum aşamasında yer alanlar ve sonradan dahil olanlar vardır. Ve en düzen yapar,
Birey aile toplum halk yapar,
Devlet ve devlet kurumları özel sektör yapar,
Çeşitli alanlar meslek grupları; Siyaset siyaset bilimi hukuk din ilahiyat tarih sosyoloji psikoloji felsefe coğrafya bilim sanat iktisat sağlık yapar. Meslek; Sosyologlar Basın Yayın Felsefeciler Hukukçular İktisatçılar Mülkiyeliler Kolluk Kuvvetleri Araştırmacılar Yargı Bilim adamları Sanatçılar Uzmanlar Tarihçiler Profesörler Araştırma Görevlileri Blog Yazarları İnsan Kaynakları Uzmanları ve düşünen felsefe yapabilen herkes yapar. Yararı ise sorgulamayı soru sormayı cevap vermeyi de almayı da bilen sistemin tanımını oluşumunu iç işleyişini gruba ve kendi içerisinde dallara ayrıldığını bilen bilmek isteyen herkese olur.

Bu yazı 829 defa okunmuştur.
google.com, pub-6021907135009533, DIRECT, f08c47fec0942fa0