kayseri.net.tr
Nezir ÖTEGEN

Nezir ÖTEGEN

NEZİR ÖTEGEN

ÇATALOLUK KÖYÜ

24 Ocak 2021 - 14:47

ÇATALOLUK KÖYÜ-1
kayseri.net.tr.. 21 Ocak 2021 Perşembe günü Köşe yazısı
*400 HEKTAR ORMANLIK ALAN İLE ORMAN KÖY STATÜSÜNDE BULUNAN KÖYÜMÜZ
*POŞET HIŞIRTISIYLA ÇIKTIĞI YOL OLİMPİYATLARA UZANAN MİLLİ SPORCUMUZ ABDULLAH SÜMER IN BAŞARI HİKAYESİ
*YÜZYILLARDIR HİZMET EDEN AĞAÇTAN ÇATALOLUK - HORUMLU OLUĞU -ŞARLAK SU KAYNAĞI VE MESİRE ALANI
*ÇATALOLUK KÖYÜNDE 700 YILLIK ANIT AĞAÇ-KARA AĞAÇ TESCİL EDİLİYOR
*TARIMDA YÜZYILIN MADENİ “LEONARDİT” DEVELİ-ÇATALOLUK KÖYÜNDE ZENGİN YATAKLARINA İLGİ ARTIYOR
*ŞIRIL ŞIRIL AKAN ŞARLAK SUYU, HORUMLU OLUĞU, ZORKUN VE İKİZDERE SULARININ CAN SUYU VERDİĞİ KÖYÜMÜZ ÇATALOLUK KÖYÜ-1
Oluk; Katı ya da sıvı bir nesneyi bulunduğu yerden başka bir yere iletmeye yarayan nesnedir. Bu oluklar bazan tek olur bazen çift olur. Üstat Necip Fazıl’ın Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir; Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir. dediği gibi oluklardan bazen su akar bazen de kömür ya da leonardit akar.
Oluk kelimesi Kültürümüzde geniş yer bulan bir kelimedir. Mesela, çamoluk, altınoluk, gümüşoluk, çiftoluk, demiroluk, ağaçoluk, tahtaoluk ve çataloluk gibi bir çok yerde kullanılmıştır.
Oluklar, üzerinden bir şey akınca yük taşımanın mutluluğu ile canlı olarak hayatını devam ettirir. Ama üzerinden bir şey akmazsa paslanır ve asli vazifesini yapamamaktan dolayı kahrından çürür. Oluklar isterse ağaçtan olsun hiç fark etmiyor. Hatta taşın bile üzerine su düştükçe aşınır ama Çataloluk Köyümüze ismini veren ve üzerinden su akan, ağaçtan yapılmış olan çataloluk yüz yılardan beri ilk günkü tazeliğini koruyor ve tarihe tanıklık ediyor.
Şarlak su kaynağı, Horumlu oluğu, zorkun suyu, İkizdere’nin şırıl şırıl akan sularının köy topraklarına can suyu verdiği, ormanlık bölgeden esintilerin hiç eksilmediği buram buram tarih kokan, Ecdadımızın yerleşmek için aradığı Su, Ağaç, Orman,Yayla,Ulaşım ve korunaklılık özelliklerini bünyesinde barındıran nadide bir yerleşim birimidir Çataloluk Köyümüz.
Yaylalarından; Susuzyurt, berçim yaylası,topaktaş yaylası,kanevendi yurdu, horumlu oluğu yurdu,karaağıl, Karlalık, erzik,mayman, cinni çukur gibi yaylalar mevcuttur.
Sülalelerden; 1.Karaomarlı 2.Totuklar 3.Sarı Ümmetler 4.Taslaklar 5.Palallar 6.Dervişler 7.Haceller 8.Karaeller 9.Ayanlılar bulunmaktadır.
Köyün genelinin ilk önce adana Kozan’dan göç ederek geldikleri söylenir. Köy daha önceleri bir ara Feke’ye bağlı kalmış. *Bakırdağı havalisinde 1935-1940 lı yıllarda ilk ilk okul çatalolukta açılmış. Eski Köy yerleşiminde Yılanların çok olmasından dolayı köy yerine taşınılmış köylünün bir kısım da kılıçkaya köyüne taşınmışlar.
Çataloluk Köyü yaklaşık 400 hektar civarında meşe, karaçam, mezda, katran ağaçlarından oluşan orman varlığı olduğu için aynı zamanda Orman Köyü statüsündedir.
Eskiden Köyde su yeterli derecede olduğu için su ile çalışan Dört tane su değirmeniyle bölgeye hizmet edilmekteydi. Değirmenlerden İki tane molla İsmail in (Mustafa Özdemir dedesi) bir tane molla Alinin bir tanede nahiye müdürünün su değirmeni vardı.
NOT: Katkılarından dolayı Köy Muhtarı İsmet Yıldırım, Futsal Milli takım sporcumuz Abdullah Sümer, Molla İsmail Torunu Mustafa Özdemir Beylere teşekkür ederim.
Nezir Ötegen-21 Ocak 2021-Develi

Bu yazı 1017 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
    google.com, pub-6021907135009533, DIRECT, f08c47fec0942fa0