kayseri.net.tr
Mehmet KAVAFOĞLU

Mehmet KAVAFOĞLU

İSG 2020

Madde 4 İşverenin Genel Yükümlülüğü

22 Şubat 2021 - 21:46

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN YASASI 6331
Madde 4 İşverenin genel yükümlülüğü
Yasamız 6331 işverenlerimizin sorumluluklarını belirlediği, işverenlerimizin iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda nasıl davranmasını belirlediği madde.
Kısa bir madde aslında ama işverenler iş yerlerindeki her konudan olduğu gibi çalışanların sağlık ve güvenliklerinden de sorumludurlar.
Kaybedilen ihaleden sorumluyken, kaybedilen sağlıktan da sorumlu olduklarını unutmamaları gerekmektedir.
Ama görülen o ki maalesef çalışanların sağlıklarından pek sorumlu değilmiş gibi davranmaktalar.
Bu konu ya iyi anlatılamamakta ya da göz ardı edilmektedir.
Yaşanılan olayların mahkemelerinde alınan kararlarda genelde işverenler suçlu
Bu suç oranı iş sağlığı ve güvenliğine verdiği öneme göre göre azalmakta. ama maalesef sıfırlanmamaktadır.
Bir davaya şahit oldum. Çalışan işe başlayalı dört ay olmuş ve her ay isg eğitimi almış. Hâkim işverene “iyi eğitim verilememiş ki adam olayı yapmış” dendiğini biliyorum.
Bir yanlış yaklaşımda kişisel koruyucu donanım aldıkları zaman sorumluluktan kurtulduklarını düşünmekteler. Bir kaynakçıya en iyi maskeyi de alsa eğer kaynak tezgâhının havalandırması yoksa hiçbir şey yapmış sayılmıyor.
Yani çalışma şartlarını iyileştirmek önemli.
Aynı örnekten devam edelim
Havalandırması olan (emme sistemi ) kaynak masaları tezgâhları yaptırıp çalışanına uygun maske vermiş olmakta kurtarmıyor. Bu havalandırma sistemini kullandıklarını, maskeyi taktıklarını da denetlemek zorundalar.
Yapılan risk değerlendirmelerini denetlemeli. Ürün alıyormuş satıyormuş gibi incelemeli irdelemeli önlemler için çaba harcamalı. Bu iş için elbette zamanı ve yetkinliği yoktur, âmâ gerekli önlemlerin alınması, gerekli görevlendirmelerin yapılması ve bu organizasyonun takibi için tecrübeli insanlara yetki verebilir ve bu insanları sorgulayabilir (aynı yetişmeyen siparişleri sorguladıkları gibi)
Eskiden var mı var deniyordu ama artık 7 sene geçti. Kâğıt üzerinde kalan tedbirler kimseyi tatmin etmiyor
Uygulanan tedbirler önlemler önemli.
İşe uygun çalışan seçimi önemli. Çalışana zarar verecek işleri yapmasaydı diyerek sorumluluğu üzerinden atamamaktadır işverenlerimiz.
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez.
Ne demek bu;
-Ben aldım takmamış.
- Ben yaptım koruyucu ama çıkarmış,
-Koca adamın sağlığını da ben mi düşüneceğim.
Gibi cümleler maalesef sorumluluktan kurtaramıyor işverenlerimizi.
Peki, ne yapmalı;
-aldım,
- yaptırdım,
-koydum,
Başka ne yapabilirim dememek lazım…
Yaptığınız yaptırdığınız önlemleri takip etmelisiniz,
Raporları, geri bildirimleri almalısınız.
Aldığınız malzemeleri(kişisel koruyucuları, yaptırdığınız havalandırmaları vb ) amacına uygun kullanıldığını görmeniz ve sorgulamanız gerek.
Görevlendirdiğiniz kişilerin tanımlarını doğru yapmalısınız, bir kişi bu sorumluluğu kaldıramaz.
Mesela iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alıyorsunuz bir uzman bir hekim geliyor bir kaç eksik söylüyor, söylemiyor müdüre müdürün görevlendirmesinde tanımlanmamış şimdi kim uğraşacak bunla hem pahalı maliyetli diyor geçiştiriyor, sizde sormuyorsunuz ne yapıyor bu iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi eksiğimiz neymiş v.s diye.
Velhasıl işverenlerimizin iş sağlığı ve güvenliği konularını takip etmeli görevlendirdiği yöneticilerine müdürüne, şefine, ustabaşına ustasına görevler vermeli(göre v tanımlarını yazılı olarak belirtmeli).ve bu görevlerini sorgulamalı.
Nasıl üretimin kalitesini satışın miktarını sorguluyorsa, üretimdeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini de sorgulamalıdır.
Sağlıklı Günler diliyorum.
Madde 4 yalın şekliyle aşağıda
İşverenin genel yükümlülüğü MADDE 4 – (1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. (2) İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. (3) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez. (4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.
MADDE 5 BİR SONRAKİ YAZIMIZDA 
Saygılarımla.
 
Mehmet KAVAFOĞLU
 

Bu yazı 5262 defa okunmuştur.
    google.com, pub-6021907135009533, DIRECT, f08c47fec0942fa0