kayseri.net.tr
Hakan TOPUZOĞLU

Hakan TOPUZOĞLU

Sosyoteknik

Sosyal Medyada Ünlü Olmak İçin 12 Yol

20 Ocak 2021 - 12:10

Twitter, Facebook’ta hayran sayısı artırmak ya da sanal arkadaşlarımın çoğalması gibi özel bir gayret göstermesem de, nedenini bilmediğim şekilde Twitter takipçilerim artıyor, Facebook’ta arkadaşlık isteğinin olmadığı bir gün bile yaşanmıyor. Sadece Linkedin sitesinde çevremi toparlamak düşüncesiyle, yıllar önce e-maille yazışmış olduğum davet gönderdim orada da sağolsun epeyce arkadaşım bu daveti kabul etti. Aradan yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen, her gün tek tük arkadaşlık isteği kabülleri ile karşılaşıyorum.
Twitter’da takipçilerim artıyor, Facebook’ta sanal arkadaşlarım fazla, Linkedin’de çevremi toparlayabildim, her gün Gmail+ üzerinden de davetler alıyorum diye mutlu olmam mı gerekiyor bilmiyorum ama bir zamanlar kendini gazete ve  televizyonlarda gösterme çabasında olan insanlar için büyük önem taşıdığının farkında olmanın bilinciyle, sosyal medyada ünlü olmanın 12 yolunu bu yazıda paylaşmak istedim. Sonunuzun, gerçek hayatta şöhreti yakalamış olmasına rağmen, işi bıraktıktan sonra yalnızlık içinde hayata gözlerini yuman ünlüler gibi olmasını istemiyorsanız, hayatın olduğu gibi sanal dünyanın da kaçınılmaz kuralı olan “Dürüst Ol, Samimi Ol” ilkesini terk etmemenizi 0. Yol olarak önermek isterim.

  1. Twitter’ın en önemli kuralı, size cevap yazılacak – teknik ifadeyle retweetlenecek -  tweetler yazmak. Sanal dünyada insanlar daha rahat olabildiğinden olsa gerek esprili insanları daha çok seviyor, yeri geldiğinde kendinizi eleştirmekten de korkmayın.
  2. Facebook’ta herkesin paylaştığı resimleri paylaşmaktan uzak durun. Bir süre sonra sıkıcı olmayan başlayan bu paylaşımlar nedeniyle, büyük ihtimalle birçok kişi abonelikten çıkmak isteyecektir.
  3. Verilen cevapları hiçbir zaman es geçmeyin, listenizdeki kişiler üzerinde önemsemiyor izlenimi bırakmayın. İnsanlar iletişime geçilmeyi severler. Bir belediye başkanı bile olsanız, MSN kullanmaktan ve insanların sizi MSNe  eklemesinden kaçınmayın. Zaten sadece işi olanlar yazabilecektir. Ama diğer binlerce insanı rahatlatmış olacaksınız.
  4. Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim. Facebook’ta, Twitter’da ya da diğer sosyal platformlarda çevreniz ne kadar iyiyse siz de  o kadar iyisiniz, güçlüsünüz demektir. Hakaretten, başkalarını karalamaktan, aşağılayıcı ifadeler kullanmaktan uzak durun, şartlar neyi getirir bilemezsiniz…
  5. Gündemi iyi takip edin, güncel konularda mesajlar verin. Bayram, kandil, Öğretmenler Günü, Diyetisyenler Günü, Hekimler Günü, Gazeteciler Günü, şu an yok ama belki ileride olur Webmasterlar Gününde arkadaşlarınızı yakından hatırlamayı ihmal etmeyin. Ama mesajlarınızın farklı olmasına dikkat edin, bu sizi farklı hale getirecektir.
  6. Beğenmekten korkmayın. İnsanlar için yararlı olacağını düşündüğünüz bilgileri retweet etmekten, Beğen’mekten kaçınmyın. Unutmayın,  bilgi paylaştıkça çoğalır. Retweet yaparken veya beğenirken de herkes tarafından bilinen, sıradalanmış ya da doğruluğunun ispatı mümkün olmayan mesajlardan uzak durmaya dikkat edin. Ödül veren bir siteyi ilk duyuran olmanız, promosyonlardan haber vermeniz sizi takip edilir hale getirilecektir. Bu işlemi düzenli olarak yapmaya gayret edin.
  7. Hakkınızda yazılanlar ile ilgili olarak gözünüzü dört açın. Aslında gözünüzü dört açmaya gerek yok, Google Alerts hizmetini (http://www.google.com.tr/alerts?hl=tr adresini) kullanabilirsiniz. Sosyal medya dahil nerede sizden bahsedildiyse hemen uyarı e-maili size ulaşacaktır. Bundan sonrası size kalmış, tartışmayı kavgaya dönüştürmeden, saygı sınırları çerçevesinde gereken cevabı verirsiniz veya teşekkür edersiniz.
  8. Olur olmaz her şeyin taraftarı olmayın. Faydalı bilgiler alabilme ışıltısı görmezse insanlar sizi takip etmek istemeyecektir. İki dakikda bir tweet atmak size fayda yerine zarar getirecektir.
  9. Değerli bilgileri en kısa şekilde vermeye çalışın. Twitterda 140 karakter hakkınız var ama bunun hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. Facebook’ta da çok uzun mesajlar paylaşmaktan kaçının. Mutlaka uzun yazılar paylaşacaksanız da, her paragrafa ya da her 2 paragrafa anlatıcı bir başlık verin. Bu okunmasını kolaylaştıracaktır.
  10. Twitter’da yeterince takipçiniz olduğuna inandığınızda takipçilerinizi harekete geçirecek sorular oluşturun. Hep siz konuşmayın, biraz da takipçileriniz konuşsun. Gelen cevapları retweet edin. Örneğin, insan kaynakları yöneticisiyseniz, İş Başvurusunda Sizce Nelere Dikkat Etmeli? Şeklinde bir soru, geniş bir kitleyi harekete geçirecektir.
  11. İstikrarı elden bırakmayın. Her gün mü, iki günde bir mi, haftada bir mi buna siz karar verin. Paylaşımlarınızı, ulusal bir gazetede köşe yazıyor ciddiyetiyle yapın.  Spam mesajlara dikkat edin. Eğer bir takipçinizden spam mesajı aldığını duyarsanız, bunun sebebini mutlaka araştırın. Sizi sahte bir profil takip ediyor olabilir, vakit kaybetmeden bloklayın.
  12. Vatandaş Gazeteci teriminden siz de nasibinizi alın. Bir olayı ilk gören siz olabilirsiniz, bunu hemen paylaşın. Mısır, Tunus gibi yerlerde insanların Twitter ve Facebook kullanarak devrim yapabildiğini unutmayın.
Bunları yaptığınızda, sanal ortamda ünlü olacaksınız, şöhret de kendiliğinden gelecektir ama zaten o zaman sanal şöhretin de gerçek şöhret gibi geçici olduğunu farkederek, şöhretten ziyade insanlara faydalı olmanın, öldükten sonra da hayırlarla anılmanın çok daha büyük kazanımlar sağlayacağını anlamış olacaksınız.

Saygılarımla,
Hakan TOPUZOĞLU  / www.hakantopuzoglu.com.tr
.

 

Bu yazı 1090 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
    google.com, pub-6021907135009533, DIRECT, f08c47fec0942fa0