kayseri.net.tr
Hakan TOPUZOĞLU

Hakan TOPUZOĞLU

Sosyoteknik

Gelecek Geldi mi?

27 Aralık 2020 - 21:21

Yıllar önce, her evde 3 bilgisayar olacak dediğimizde, olur mu demişlerdi? Şimdi her evde üçten daha fazla bilgisayar var. Cep telefonları da zaten bilgisayar gibi oldu, internet her an elimizin altında, alışveriş, eğitim, haberlere çok daha hızlı ulaşabiliyoruz. 

Uzay filmlerinde görüntülü görüşmeleri gördüğümüzde, hayal gibi geliyordu. Şimdi toplantıları 2 ekran arasında yapıyoruz. Sadece toplantılar değil, düğünler, cenazeler bile ekranlar arasında olmaya başladı. 

Evin içinde gezinen hizmetçi robotların kullanımının yaygınlaşmasına az kaldı. Karanlık fabrikalar her geçen gün yaygınlaşıyor, insansız üretim sahalarına ilgi büyüyor. Sigorta, maaş, yemek yükü altında ezilen ve global rekabete karşı koyamayan patronlar çareyi makinalaşmakta buluyorlar. Bu da işsizliği artırırken, bir yandan da yeni yeni iş kollarının ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Bundan daha bir kaç yıl önce maskeyle gezen birilerini görsek yadırgıyorduk, şimdi maskesiz birini görünce yadırgamaya başladık. Her gün, herşey değişiyor. 

Avrupa Birliği'ne girmek için bir çok ülke çırpınırken, İngiltere çıkmak için uğraştı ve zaman içinde bu çıkışı gerçekleştirdi. Bunun sonucu olarak da geçtiğimiz günlerde, gizli bir ambargo uygulandı. Virüsün form değiştirdiği gerekçesiyle, tırlar yollarda kaldı. İnsanlar marketlere akın etti. Acaba bu diğer ülkelere bir göz dağı mıydı?

Kendi aramızda konuştuğumuz konularla ilgili sürekli reklam görmeye başladık. Ses tanıma teknolojisi artık hayatımızın içine girmiş durumda. Koku ve his nakli de yakında gerçekleşecek mi? Bilim adamları zihin okuma, yüz tanıma gibi teknolojileri geliştirmeye çalışırken, biz neler yapıyoruz? 

Ülkeler yeni kanunlarla, internetin sınırları aşmasını artık istemiyor mu? Dünya değişiyor mu? Gelecek geldi mi? Geliyor mu? İnsan kafa yordukça, cevapsız sorular artıyor ama şu bir gerçek ki, gelecek hiç de tahmin ettiğimiz gibi olmayacak. 

Çok şükür ki, Allah inancımız var da, bugünleri de atlatıyoruz. Biliyoruz ki, aklımız başımızda, imanımız kalbimizde olduğu sürece, biz çalışırsak, bu zor günleri de birlikte atlacağız. 

Selam ve dua ile...

Bu yazı 610 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
    google.com, pub-6021907135009533, DIRECT, f08c47fec0942fa0