KAYIT CİHAZLARI

İrfan SETENCİ

KAYIT CİHAZLARI

   Sıkılmadan okursanız ilk beş paragrafı, şeker vereceğim. Getir oğlum şekerliği.
   Son yüzyılın, son on-yirmi yılında icat edilen bilgisayar teknolojisinin kayıt cihazlarını hatırlayalım.
   Disket 720 KiloBayt kapasiteli, aman ne büyük nimet; taşınabilir bilgi.
Ardından HD disket 1440 KB ve sonra kartuşun ve disketin devrini hepten bitiren CD, 700 MegaBayt.
   Peşinden DVD 4.7 GB, sonra minicik flaş bellekler, MB ile başladı, bu küçücük bellek kartların aldığı devasa kitaplığa falan, aman ne çok şaştık.
   Sonra 128 GB'lara ulaştı ve sonra taşınır Harddiskler 500 GB. Şimdi terabayt (TB) ve onun da bin katı petabayt (PB)…
   Peki, ne var bunlarda elle tutulur, gözle görülür, canlılık emaresi olan, ne var? Resim mi, yazı mı, video mu? Tamamen sanal bilgi. Basit bir şey mi? Değil amma şaşkınlığımız ve asıl şaşılacakları görmeyişimiz bizi basitleştiriyor. Bizim bu şaştıklarımıza bu gün ki bebeler şaşıyor mu? Hayır.
   BBT nedir biliyor musunuz? Allah, 'BBT'ye='Bir Buğday Tanesi'ne kayıt yapmış. Onu alıp okuyucusu olan toprağa evet Made in Yeryüzü olan herhangi bir toprağa gömüyorsun. İlk kaydedildiği hali neyse aynen muhafaza etmiş olarak sana elli-yüz numune çıkarıp bir başak üzerinde ambalajı ve süslü hediye paketi ile takdim ediyor.
   BHÇ nedir biliyor musunuz? Bir Hurma Çekirdeği, koyuyorsun okuyucu cihazı toprağa, okurken resmen yaşıyor, çocukluğundan yaşlılığına kadar bir hikâyeyi canlı olarak aktarıyor. Bu arada bu çekirdeğin içindeki bilginin ne kadar sıkıştırılmış bir klasör (WinZip, WinRar vb. gibi) olduğunu düşünün, kara toprağın neresinden şeker alıp, o kıvamı, o renkleri nerden bulacağı ve ömrünün neresinde kaç yıl boyunca tonlarca hurma çıkarıp vereceği kabiliyet ve kapasite bu çekirdeğin içinde saklı evet bir çekirdeğin içinde saklı bir hayat ve bir fabrika gibi üretim yapan kayıt nesneleri.
   ÇT nedir biliyor muyuz? Çiçek Tohumu'ndan bahsederek şaşkınlığımızı artıralım.          Teknoloji bir KKC icat edebildi mi? KKC ne mi? 'Koku Kaydedici Cihaz' icat etti mi? Edemedi.
Minicik bir tohum ile saksıdaki toprağa attığın has gül, hanımeli, nane, reyhan nasıl saklamışsa o güzel kokuyu, hayret! Öylece yaşatıyor.
   Ruhun gıdası o rayihalar binlerce yıldır ecdadının kokusunu yaşatmakta; hem de nasıl? Küçücük bir tohum, toprak okuyucusuna koyup biraz nemlendirdiğimiz zaman, içerisine kaydedilmiş bilgiler harekete geçiyor, kayıt yüklü tohum canlanıyor, büyüyüp serpilerek neresinde sakladığını bilmediğimiz ağacını yapraklarını büyütüyor, lezzetini, kokularını açığa çıkarıyor veda ederken de kendi gibi kayıt yüklü tohumlar üreterek ve çoğalarak vazifesini tamamlıyor.
   En güzel şekilde yaratan yüceler yücesi Allah'ın teknolojisini anlatmaya yetmeyen sözlerimle, yarattıklarının adedince hamd ederek acziyetimi okur ve yazarım.