kayseri.net.tr

Etli Mantı

Etli Mantı
13 Ağustos 2022 - 22:23
Kayseri ile özdeşleşen 'Mantı'nın 36 çeşidinin bulunması ve her birinin diğerinden lezzetli olması mantının haklı şöhretinin kaynağı olsa gerekir.
 
Etli Mantı,Börek Aşı,Tepsi Mantısı, Peynirli Mantı,Yağ Mantısı, Şebit Yağlaması hamur ağırlıklı ev yemeklerinin önde gelenleri arasında yer alır.
 
Bu şöhrette en büyük pay elbette Etli Mantınındır.
 
Kayseri kültüründe bir ev hanımının mahareti, mantı hazırlamasındaki becerisiyle ölçülür.Mantı yapmak için önce yoğurulmuş hamur oklava ile açılır. Daha sonra açılan yufka küçük kareler halinde kesilir.Her bir karenin içine büyük itina ile soğanlı ve baharatlı et konulup kapatılır. Mantı doldurma olarak tabir edilen bu işlem mantının en maharet isteyen kısmıdır. Mantı doldurmanın aynı zamanda kadınlar arasında toplumsal bir işlevi de vardır.Kadınlar dayanışma örneği sergileyerek gruplar halinde mantı doldururlar.
 
Doldurulan mantılar kaynamış suya atılarak bir müddet pişirilir.Dişe yapışmayacak kıvama geldiklerinde ateşten indirilir. Servis yapılması için yağ, salça ve bir miktar su ilavesi ile meydana gelen karışım mantının üzerine dökülür.
 
Mantıya lezzetini verecek olan sarımsaklı yoğurt ve sumak da ilave edildiğinde yemek için hazır demektir.
 
 
Bu haber 650 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

google.com, pub-6021907135009533, DIRECT, f08c47fec0942fa0