Adsense Vergilendirmesi Üzerine Devlet Politikası Nasıl Olmalı?

Mustafa SARI

Merhaba arkadaşlar, bugünkü ekonomik kriz vergilerle hafifletilmeye çalışılıyor, bunun bir ayağı da Adsense vergileri. Fakat uzun vadede ekonomisini düzeltmek isteyen devlet, bu konuda bazı düzenlemeler yapmalıdır. Durumu kanuni açıdan incelemiyorum, kanunlara dair yorum yapmıyorum. Ülke ekonomisi düşünülüyorsa -ekonomi bilimi açısından- ne yapılması gerektiğine dair fikrimi söylüyorum:


Tamamı okunmadan yorum yapılmaması rica olunur.


1. Adsense yurt dışından ülkeye sıcak para girişidir, yurt dışı kazancı olarak vergilendirilmelidir.

Öncelikle, Adsense -ekonomi açısından- yurt dışından yurt içine para akışı sağlamaktadır. Adwords ile ülke dışına çıkan para, çıkmıştır. Artık Türkiye'de değildir. Google bu sektörde tekeldir ve Türkiye'de yaşayan hiç bir Türk vatandaşı sitesine reklam koymasa dahi; "arama sonuçları, çeşitli Google uygulamaları, farklı ülkelerdeki aracılar vs aracılığıyla" bu reklamları (az ya da çok) yayınlamanın bir yolunu bulacaktır ve Türkiye'deki insanlara bu reklamları gösterip tıklatacaktır. Böyle bir durumda Adwords aracılığıyla ülkeden çıkan paranın, ülke içine geri dönüşü olmayacaktır. Adsense gelirleri, ülkeye geri dönüşü üzerine hiç bir teminatı olmadan çıkan parayı farklı bir yöntemle geri getirmektedir. Yani Adsense, uygulamada bir yurt dışı kazancıdır. Türkiye'de Adsense ile ilgilenen kimse olmasa bile, Google'ın kendisi Türkiye'de yasaklanmadığı sürece; kendi araçları üzerinden ya da yabancı ülkelerde yaşayıp Türkçe site/uygulama projeleri geliştirenler üzerinden bu reklamları yayınlayacaktır. Bu durumda Türkiye, Adwords ile çıkan sıcak para asla geri dönmeyecektir. Bu yüzden yurt dışından elde edilen gelirler için ne kadar vergi kesiliyorsa, Adsense geliri için de o kadar vergi uygulanmalıdır.

2. Adsense gelirleri, tavizlerle alınan borçlara göre bulunmaz nimettir.

Adsense geliri sağlayanlar, ülkeye sıcak para girişi sağlamaktadır dedik. Özellikle, Türkiye ile hiç bir ilgisi olmayan yabancı siteler üzerinden yayınlarla sağlanan Adsense gelirleri, bugünkü sıcak paraya dayalı ekonomi politikası için bir nimettir. Devlet tarafından hiç bir çalışma olmaksızın, hiç bir taviz vermeksizin ülkeye sıcak para girişi sağlanmaktadır. Uzun vadede bu kazançlar, Türkiye içerisinde bir yatırıma dönüşerek, ekonomik gelişime ön ayak olabilir. Bu kısım tamamen kişilere bağlı olsa da, potansiyel yatırımlar için sıcak para girişi bulunmaz bir nimettir. Sonuçta sıcak para girişi için büyük tavizler veriyoruz: Kıyaslamak gerekirse, Google Türkiye'nin 1 yıllık cirosu kadar meblağ için bakanlarımız çeşitli ülkelere giderek bir takım sözler/tavizler vererek borç almaktadır. 

3. Vergi kesmek için katma değer sağlamayan şirket açtırmak yerine otomatik/standart vergi kesilmelidir.

Devlet, Adsense gelirlerinden vergi alıp geçici olarak yükünü hafifletirken, Vergi almak adına katma değeri olmayan şirket kurdurarak katma değer sağlamayan bir takım masraflara sokmak yerine Google ödemelerine ödeme sırasında standart ve otomatik bir vergi uygulamalı ve şirket açmak vs. ile uğraşmaksızın Adsense geliri vergisini Google ödemesi sırasında kesmelidir. Bu vergi, tamamıyla yurt dışından eldedilen bir kazanç olarak görülmeli, ona göre vergilendirme yapılmalıdır. Bu yolla ülkeye sıcak para girişi teşvik edilmeldir.

4. Adsense gelirleri ile ilgili istisnalar: Hangi davranış ülke ekonomisine yararlı, hangisi zararlı?

Adwords > Adsense Gelir Yöntemi Uygulayanlar: Türkçe site ve Türkiye hedef kitlesi için adwords reklam verip adsense kazancı yapanlar, tamamen ülke ekonimisi aleyhine bir yol izliyor oldukları için söylediklerim bu kişileri kapsamamaktadır. Bu yöntemi uygulayanlardan yurt içi geliri gibi vergi alınmalıdır. Ancak adamın 10 tane sitesi vardır, bir tane Türkçe sitesinde böyle yapıyordur, diğer yabancı sitelerden getirisi Türkçe siteye verilen adwords reklamını karşılıyordur. O adam için ülke ekonomisine zarar veriyor demek ayıp olur. Aksine yabancı bir site için Adwords > Adsense gelir yöntemine sahip olan da aynı şekilde ülkeye sıcak para sokmaktadır ve bu kişiler de ülkeye tavizlerle sokulan sıcak paraya alternatif olarak yararlı bir iş yapmaktadır.

5. Sonuç Olarak: 

Adsense ve web gelirlerine geniş çerçeveden bakılmalıdır, küçümsenmemelidir. Orta seviyeli bir ülke, profesyonel anlamda yazılım ve yabancı site/youtube/uygulama vs üzerine eğilse, hiç bir taviz vermeksizin 20 yılda ülkesine sokacağı sıcak parayı 1 senede sokabilir. Konuyu yazmamdaki amaç, Türkiye hedef kitleli olarak adwords > adsense kazanç sağlayan kişiler dışındaki bütün ADSENSE gelirlerinin yurt dışı kazancı olduğunu belirtmektir. Kanunların bunu iyi işlememesi ve ekonomik krize geçici çözüm olarak her alandan vergi alınıyor olması, ekonomi bilimi açısından bu maddeleri geçersiz kılmaz. Hindistan ekonomisinin katalizörü web işeriyle ülkeye sokulan sıcak paradır ve Adsense üzerinden ülkeye giren sıcak para en önemli dilimi oluşturmaktadır. Türkiye için de Adsense ve diğer web işleri için vergi vermek otomatikleştirilmeli ve katma değeri olmayan bürokratik uygulamalardan vazgeçilmelidir. VE SICAK PARA GİRİŞİNİ TEŞVİK DE EDECEĞİNDEN YURT DIŞI KAZANCI OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİDİR.

İşin içinde para olduğundan bu yazı ilgililerine ulaşabilir, ulaşmasa da fikrimizi yazmış olalım.

Eksikler ve hatalar olabilir, belirtirseniz düzeltirim.