Türk işçileri havada kaptılar

Almanya'nın Türkiye'den işçi almak istemesi ülkede gündem oldu. Almanya'nın en çok okunan gazetelerinden Bild, "Alman ekonomik mucizesini sağlayan Türkler yine umut oldu' başlığını atarken, sağ görüşlü politikacılar Türkiye'den işçi getirilmesine karşı, sendikaların ise bazı talepleri bulunuyor...

Almanya’da havaalanlarındaki çalışan eksikliği nedeniyle, yaklaşık 3000 geçici Türk işçisi alınmasıyla ilgili kararın tartışmaları sürüyor. Alman basını, “Türkiye'den bu kez, havaalanları için işçi getirilecek”, “Yeni bir misafir işçi dalgası geliyor” gibi başlıklarla konuyu bir kez daha gündeme getirdi. Alman basınından bazı gazeteler ise, “Eyvah yine Türkler gelecek” korkusu pompalarken, biraz ironi kokan tarzıyla Bild Gazetesi ise, “3000 Türk bizim havaalanlarına yardım edecek. Yeniden misafir işçi devri mi başlıyor?“ manşetini attı ve, “Yeniden her şeyi düzeltmek için çözüm bulundu: Türkiye'den kiralık işçiler…“ altbaşlığını kullanarak, 1960'lı yıllardaki Alman ekonomik mucizesine Türkler'in katkısını anlattı.

HAVAALANI DENEYİMİ OLANLAR

Türkiye'den ortalama üç aylığına getirilecek işçiler, havaalanlarının güvenliğini, check-in işlemlerinin hızlılığını, yükleme ve bavullara yardım işlerini yapacak. Bunun için, havaalanı deneyimi olanlar ve havaalanı güvenliği eğitimi almış olanlar seçilecek. Şu anda tam bir kaos yaşanan havaalanlarının rahatlaması için misafir işçi gerektiğini belirten Turizmden Sorumlu Müsteşar Claudia Müller, „Önceliğimiz, havaalanlarındaki güvenlik kontrolü ve hızlı check-in işlemleri“ dedi. Bu amaçla, geçmişteki gibi vasıfsız değil, eğitimli ve uzman kişilerin getirileceği belirtildi.

DİKKAT!
Öte yandan yurtiçinde ve yurt dışından bir çok aracı firma, Türkiye genelinde işçi alımına yönelik çalışmalara başlamasına rağmen, bazı fırsatçıların üyelik, işlem ve evrak parası adı altında para talep ettiği öğrenildi. Almanya'da Taşeron işçi çalıştıran bir yetkili; "Biz işçilerin yol ve konaklama masraflarını kendimiz ödüyoruz. Sadece pasaport ve işkur kayıtlarını talep ediyoruz. Bunun dışındaki isteklere lütfen aldanılmasın!" dedi.

almanya türk işçi vize