12 C
Kayseri
Cuma, Eylül 25, 2020

Uzmanlar güvenli süt tüketimine dikkat çekiyor

Bağışlık sistemini kuvvetlendirmeden, zihinsel ve fiziksel gelişimi desteklemeye kadar birçok faydası bulunan süt, uygun koşullarda üretilmediği ve yeterli ısıl işlem görmediğinde sağlık için tehlikeli hale geliyor. Açıkta satılan ve kaynağı belli olmayan sütlerin insan sağlığı açısından taşıdığı risklere dikkat çeken uzmanlar, hijyen ve gıda güvenliği bakımından ambalajlı sütün tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Besin değerleri sayesinde her gün düzenli olarak içilen iki bardak süt, çocuk ve yetişkinlerin günlük kalsiyum, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor. Ancak ambalajsız olarak tüketime sunulan denetimsiz açık sütler, sağımdan tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçte dış etkenlere de açık oluyor ve insan sağlığını tehlikeye atacak mikropların da yaşamasına uygun bir ortam sunuyor. Sadece denetimli tesislerde profesyonel şekilde üretilen sütün “güvenle” tüketilebileceğinin altını çizen Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. U. Tansel Şireli, tüketicilerin sağlıklarını korumak için ısıl işlem uygulanmış pastörize veya UHT sütler tercih etmeleri konusunda uyarıyor: “Sütün tehlikeli olup olmadığı; bakarak, tadarak ya da koklayarak anlaşılamaz. O nedenle tüketici, sütün güvenilir olup olmadığını bilemez. Sağıldığı hayvanın sağlık durumu, sağım koşulları belli olmayan, hiçbir denetime tabi olmadan sokaklarda satılan sütler; yüksek düzeyde tehlike potansiyeli taşır. Açıkta satılan sütlerde, gerek hijyen koşullarına uyulmadan yapılan sağım gerekse de sağımdan tüketime kadar geçen süreçte soğuk zincirin sağlanamaması veya insan teması sebebiyle birçok zararlı mikroorganizma ürer ve çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Evde yapılan kaynatma da bu mikroorganizmalardan bazılarının yok edilmesini sağlayacak düzeyde değildir. UHT ve pastörize olarak işlem görmüş ambalajlı sütler ise içme sütü olarak işlem görmeden önce platform testleri denilen güvenlik testlerinden geçer. Tüketicilerin, “güvenli” süt tüketmek ve sağlıklarını korumak için Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği normlar çerçevesinde üretilen ambalajlı ürünleri tercih etmeleri gerekir.” BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

İLGİLİ HABERLER

Gazeteci Serkan Candaş: ‘‘Başarılı olmanın sırrı kendini geliştirmektir’’

Candaş: Gazetecilikte başarılı olmak; çok okumak, çok çalışmak ve kendini geliştirmekten geçer… Birçok ünlü isim ve siyasinin basın danışmanlığını yıllardır başarı ile yürüten Serkan Candaş projelerine hız kesmeden devam ediyor.

Online eğitim için ebeveynlere 15 öneri

2020-2021  eğitim-öğretim hayatı başladı.

Geçmişinden Kopyala Geleceğine Yapıştır

Bilinçaltı, genel olarak bilincimizin altında kalan ve hatırlamadığımız şeylerin olduğu yer olarak bilinir.

Sosyal Medyada Takip ET

1,701BeğenenlerBeğen
3TakipçilerTakip Et
0AbonelerAbone

Güncel Haberler

Gazeteci Serkan Candaş: ‘‘Başarılı olmanın sırrı kendini geliştirmektir’’

Candaş: Gazetecilikte başarılı olmak; çok okumak, çok çalışmak ve kendini geliştirmekten geçer… Birçok ünlü isim ve siyasinin basın danışmanlığını yıllardır başarı ile yürüten Serkan Candaş projelerine hız kesmeden devam ediyor.

Online eğitim için ebeveynlere 15 öneri

2020-2021  eğitim-öğretim hayatı başladı.

Geçmişinden Kopyala Geleceğine Yapıştır

Bilinçaltı, genel olarak bilincimizin altında kalan ve hatırlamadığımız şeylerin olduğu yer olarak bilinir.

Koklear işitme implantları daha çok işitme engelliye erişecek

İşitme kaybı yaşayan yetişkinlerde koklear implant kullanımının yaygınlaşmasıyla daha çok hastanın sağlıklı duyması mümkünken, tedavi sürecine dair bilgi eksikliği, pek çok hastanın bu imkandan yararlanmasını önlüyor.

Burnun fonksiyonunu bozan üç etken

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.
Siteye göz atmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Red
Kabul
%d blogcu bunu beğendi: