• 31 MAYIS 2020
  • Yenileniyor
    • Adana
    • Adıyaman
    • Afyon
    • Ağrı
    • Amasya
    • Ankara
    • Antalya
    • Artvin
    • Aydın
    • Balıkesir
    • Bilecik
    • Bingöl
    • Bitlis
    • Bolu
    • Burdur
    • Bursa
    • Çanakkale
    • Çankırı
    • Çorum
    • Denizli
    • Diyarbakır
    • Edirne
    • Elazığ
    • Erzincan
    • Erzurum
    • Eskişehir
    • Gaziantep
    • Giresun
    • Gümüşhane
    • Hakkari
    • Hatay
    • Isparta
    • Mersin
    • İstanbul
    • İzmir
    • Kars
    • Kastamonu
    • Kayseri
    • Kırklareli
    • Kırşehir
    • Kocaeli
    • Konya
    • Kütahya
    • Malatya
    • Manisa
    • K.Maraş
    • Mardin
    • Muğla
    • Muş
    • Nevşehir
    • Niğde
    • Ordu
    • Rize
    • Sakarya
    • Samsun
    • Siirt
    • Sinop
    • Sivas
    • Tekirdağ
    • Tokat
    • Trabzon
    • Tunceli
    • Şanlıurfa
    • Uşak
    • Van
    • Yozgat
    • Zonguldak
    • Aksaray
    • Bayburt
    • Karaman
    • Kırıkkale
    • Batman
    • Şırnak
    • Bartın
    • Ardahan
    • Iğdır
    • Yalova
    • Karabük
    • Kilis
    • Osmaniye
    • Düzce

Kayseri mantısı iftar sofralarını süslüyor

Kayseri mantısı iftar sofralarını süslüyor

Kayseri mutfağı denilince akla gelen, sofraların vazgeçilmezi mantı, iftar menülerinin de başında taraf alıyor.

Prodüksiyon aşamalarının zorluğu nedeniyle imece adabı hazırlanan mantı, bu yıl koronavirüs (Kovid-19) salgını münasebetiyle tedbiren konutlarında kalmayı tercih eden kadınlarca tek başına yapılıyor.

Bazen ramazan öncesi yapılarak derin dondurucuya konulan mantı, kimi vakit da gün içinde hazırlanarak taze tüketiliyor.

Kentte yaşayan farklı topluluklar sayesinde mutfağı da zenginleşen Kayseri’de mantının 5’ten ziyade çeşidi sofraları süslüyor.

Kayseri ismiyle özdeşleşen meşhur etli mantı ise gayrı kentlerde yapılan mantılardan sosuyla ve bir kaşığa 40 tane sığacak ölçüde küçük olmasıyla ayrışıyor.

Yumurta, tuz ve su karıştırılıp un ilavesiyle oluşturulan sert mantı hamuru, beze ismi verilen kesimlere ayrılıyor. Oklava ile yufka üzere açılan hamurdan 1 santimetre genişliğinde şeritler kesiliyor ve tekrar birebir ölçüde kare hamurlar elde ediliyor.

Etli mantının içi ise soğan ve kıymanın tuz, karabiber, toz biberle yoğrulmasıyla elde ediliyor. Kare hamura iç harcından konularak karşıt zaviyeler karşılıklı olarak kapatılıyor. Hazırlanan mantılar, kaynamış tuzlu suda haşlanıyor. Haşlanan mantılar üzerine can suyu ismi verilen suyun dökülüp süzülmesiyle hazır hale getiriliyor.

Kayseri mantısı salçalı su ve sarımsaklı yoğurtla üzerine bazen sumak bazen nane ek edilerek servis ediliyor.

Kentte etli mantının yanı sıra tepsi mantısı, peynirli mantı, patates mantısı, yağ mantısı, Çerkes mantısı üzere pek çok mantı çeşidi yapılıyor.

İmece yöntemi mantı prodüksiyonuna Kovid-19 mahzuru

Konut hanımı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantının ramazanın yanı sıra gayrı devirlerde da misafirlere ikram ettikleri meşhur bir lezzet olduğunu söyledi.

Her yıl ramazan öncesi mantı telaşı yaşadıklarını söz eden Şahin, “Ramazan gelince komşularla toplanır mantımızı yapardık. Bu yıl herkes maatteessüf bu virüsten ötürü mantısını kendi yapıyor, kendi yiyor. Allah, inşallah ortaya dirlik ve tertip versin de gelecek yıl yeniden daima bir arada yaparız ve yanız.” diye konuştu.

Hane hanımı Perihan Kepçe de kentte ramazanın birinci gün oruçların umumiyetle mantı ile açıldığını lisana getirdi.

Bu yıl mantıyı koronavirüs sebebiyle herkesin kendi başına hazırladığını anlatan Kepçe, “Hem ramazan hazırlıklarımız hem iftar sofralarımız bu yıl farklı oldu. Komşularla bir araya gelerek imece mantı yapamadık, yalnız yaptık. İnşallah bu virüsten kurtuluruz hem mantıyı birlikte yaparız hem de misafirlerimize ikram ederiz.” tabirlerini kullandı.

Kaynak: AA

93 defa okundu , , kategorisinde, 27 Nis 2020 - 11:45 tarihinde yayınlandı
Yorum Yaz
Siteye göz atmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Red
Kabul